Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Novas tecnoloxías > Internet e telecomunicacións

Este artículo ha sido traducido por un sistema de traducción automática. Más información, aquí.

Podo saír dunha rede social para sempre e sen deixar rastro?

As redes sociais máis importantes contemplan a posibilidade de abandonalas de forma definitiva, aínda que non se fan responsables da información vertida a terceiros ou indizable polos buscadores

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Mércores, 23 de Abril de 2014
img_chauredes hd_

Suspender ou desactivar por un tempo a nosa conta nunha rede social é bastante sinxelo e deixa a opción de volver retomala se nalgún momento do futuro cambiamos de opinión. Eliminar a conta de forma definitiva de Facebook, Twitter, WhatsApp ou Instagram é un pouco máis complicado, pero tamén está ao alcance de calquera usuario, como se explica a continuación. Agora ben, a maioría de servizos non se fai cargo dos comentarios, imaxes e vídeos que deixásemos no muro ou estafe line dos nosos contactos ou que expuxésemos de forma pública. Deste xeito, podería ocorrer que un comentario, un tuit, unha fotografía ou un artigo recomendado por nós volvese reaparecer se alguén o recuperase, ou ben fose indizado por Google.

Imaxe: Knight Foundation

Desactivar a miña conta en Facebook

Saír de Facebook non é complicado, pero require saber onde facer clic. Para empezar, cabe distinguir entre abandonar de forma temporal Facebook ou eliminar a nosa conta nesta rede social de maneira definitiva.

Saír de Facebook non é complicado, pero require saber onde facer clic

Se o que queremos é tomarnos un descanso temporal con dereito a regreso, debemos suspender a nosa conta. Isto faise desde a nosa páxina de inicio. Na barra de menú superior, no extremo dereito, hai unha pequena frecha que indica un menú desplegable. Se facemos clic na frecha, aparecerannos as opcións do menú, unha das cales é a “configuración da conta”. Na devandita configuración, abrimos outro menú lateral esquerdo onde veremos a opción de “seguridade”. Facemos clic en seguridade e abrirállenos un cadro de diálogo en cuxa parte inferior aparece a opción “desactivar conta”. Alí Facebook bríndanos a oportunidade de suspender a conta, co que todos os nosos contidos desaparecerán e os nosos amigos non poderán porse en contacto connosco.

Pero a rede seguirá conservando os nosos datos e contidos por se desexamos volver. Se así o queremos, só deberemos pór a nosa dirección de correo e contrasinal ao entrar ao servizo de novo, co que este se reactivará. Se non indicamos que non queremos recibir correo, aínda que esteamos desactivados, seguiremos recibindo notificacións cada vez que os nosos amigos poñan un novo contido.

Saír para sempre de Facebook

Se o noso interese é eliminar de maneira definitiva a conta de Facebook, basta con facer clic nesta ligazón para poder conseguilo. Pódese acceder igual a esta opción desde o menú de “axuda”, pero non resulta sinxelo ao usuario medio.
Facebook aconsella descargar unha copia de toda a información que acumulamos para non perdela
Se decidimos facer desaparecer a nosa conta, Facebook avísanos de que o prazo de demora de borrado da conta é de 14 días, tras os cales perderemos todos os contidos que vertemos na rede. Aconséllanos, por tanto, descargar unha copia de toda a información que acumulamos para poder conservala.

Do mesmo xeito, asegúranos que este tipo de datos non serán visibles a ningún outro usuario. Agora ben, está a excepción dos comentarios vertidos no muro e os contidos dos nosos contactos, xa que se consideran contidos pertencentes a outra persoa; se leste a busca, pode achalos. Tampouco esquivamos a posibilidade de que alguén poida facer capturas e conservalas en forma de imaxe.

Respecto de Google, Facebook garante que os contidos borrados non poden ser indizados polo buscador.

Saír de Twitter

Twitter alértanos de que non pode controlar que Google teña algúns tuits gravados en caché

Saír de Twitter é bastante sinxelo, aínda que hai que considerar unha serie de premisas no momento de desactivar unha subscrición. Para facelo basta con ir a “configuración” e, unha vez dentro de “conta”, pulsar a opción “desactivar a miña conta”. Entón Twitter avisaranos de que a desactivación tardará 30 días, durante os cales poderemos reactivar a conta iniciando sesión de novo. Despois, a conta eliminarase de maneira definitiva.

Aínda que unha vez desactivada unha conta, todos os nosos tuits pasados desaparecen mesmo dos históricos doutros usuarios, o servizo alértanos de que non pode controlar que Google teña algúns tuits -en especial se foron polémicos ou moi difundidos- gravados nunha copia chamada caché e que os mostre en procuras. Tamén avisa de que coa desactivación efectiva, os datos da conta quedarán bloqueados, de modo que non poderemos empregar nin o nome de usuario, nin o mesmo correo e contrasinal que usamos na antiga.

Saír de WhatsApp e Instagram

Para saír de WhatsApp, basta con ir a “axustes”, entrar en “conta” e pulsar “eliminar a miña conta”. Con iso eliminaranse os datos da conta, así como a foto de perfil e tamén todos os grupos que creásemos e o historial de mensaxes para o teléfono de onde queremos quitar este servizo de mensaxería instantánea. Para proceder á desaparición, a aplicación pídenos introducir o número de teléfono.

Se eliminamos a conta de Instagram, borraremos todas as nosas fotos e perderémolas para sempre

No caso de Instagram a eliminación é máis complicada, xa que non pode facerse desde a propia app do teléfono e non basta con quitar esta de a pantalla. Hai que ir ao sitio oficial de Instagram, introducir os nosos datos e entrar. Unha vez dentro, iremos a “perfil”, logo a “editar o meu perfil” e, ao final da páxina á dereita, veremos a opción “eliminar permanentemente a miña conta”.

Se así o facemos, borraremos todas as nosas fotos e perderémolas para sempre. Tamén desaparecerán de Facebook se tiñamos por defecto compartilas nesta rede social. Como alternativa, podemos descargar as nosas fotos ao móbil para conservalas antes de saír de maneira definitiva do servizo. Doutra banda, debemos ser conscientes de que o nome de usuario que tiñamos no servizo non o poderemos volver utilizar.

É mellor non ter que borrarse

A responsabilidade da rede social no que facemos e dicimos alcanza ata a obrigación de ser claros no momento de advertir dos riscos das comunicacións públicas e ofrecernos alternativas privadas para comunicarnos cos nosos contactos. Por tanto, a mellor maneira de non lamentar facer determinados comentarios, mostrado algunhas imaxes ou contactado con algunhas persoas é estudar primeiro as alternativas de privacidade que ofrece o servizo e escoller a que menos problemas nos vaia a dar ao cabo.

A mellor maneira de non ter que abandonar unha rede é estudar antes as alternativas de privacidade que ofrece

Contra a crenza xeral, o obxectivo principal da estancia nunha rede social non é ensanchar o círculo das nosas amizades, senón profundar na relación coas que xa temos. Neste sentido, unha configuración do servizo que non nos dea visibilidade ante outros, pero asegúrenos que o que compartimos xamais aparecerá en Google nin outros usuarios poderán estendelo, pode ser a idónea.

Se escollemos unha compartición máis aberta de opinións e contidos, polo menos que sexa con pleno coñecemento. Agora ben, o tempo xoga a favor noso, polo que se decidimos darnos de baixa dun servizo 2.0 e desexamos que todo o alí vertido sexa esquecido, ou que outras persoas perdan a capacidade de contacto connosco, isto será máis probable a medida que pasen os días e os meses, xa que a nova información xerada polos usuarios que continúen activos será máis relevante.

RSS. Sigue informado

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións