Saltar o menú de navegación e ir ao contido

EROSKI CONSUMER, o diario do consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canles de EROSKI CONSUMER


Estás na seguinte localización: Portada > Vivenda

Este artigo foi traducido por un sistema de tradución automática. Máis información, aquí.

O valor das hipotecas crece en tres anos do 30% ao 42% do PIB

Os españois non deixaron de comprar casas alentados polos baixos tipos de interese

  • Autor: Por
  • Data de publicación: Xoves, 08deXullode2004

O valor das hipotecas concedidas paira a compra de vivendas en España aumentou de forma espectacular nos últimos tres anos. Así, si en marzo de 2001 ascendía a 194.486 millóns de euros, o que representaba o 30,55% do Produto Interior Bruto (PIB), no mesmo mes deste ano esta porcentaxe ascendía xa ao 42,46% do PIB, con 328.277 millóns, segundo os datos feitos públicos pola Asociación Hipotecaria Española (AHE).

Alentados por uns favorables tipos de interese, que fixeron tamén menos atractivas outros investimentos como a renda variable, os españois non deixaron de comprar casas neste período, como reflicte o feito de que ao terminar maio as entidades de crédito tiñan pendente de pago, por este e outros conceptos, 513.093 millóns de euros, una cifra marca.

En marzo de 2001 o crédito sobre a vivenda supuña un 30,55% do PIB de entón -que ascendía a 636.616 millóns de euros- e un mes máis tarde era do 31%. Trinta días despois representaba xa un 32%. En xaneiro de 2002 supuña o 47% do PIB e seis meses despois había repuntado ao 50%. Estes crecementos dun punto porcentual ao mes resultan máis reveladores si tense en conta que a comezos de 1997 o valor total das hipotecas non supuña máis aló do 25% do PIB. Una carreira imparable que supuxo que o peso relativo do crédito paira a adquisición de vivenda sobre o conxunto do diñeiro prestado en España represente na actualidade o 75%.

Endebedamento

Ante esta intensa actividade crediticia, o Banco de España non deixou de lanzar mensaxes de alerta ao sector financeiro. Hai demasiados españois endebedados e, ademais, por cantidades moi elevadas. A finais de 2003, a débeda dos fogares rozaba xa o 90% da súa renda bruta dispoñible. Con todo, até agora as mensaxes da institución presidida por Jaime Caruana caeron en saco roto e bancos e caixas non deixaron de lanzar ofertas e promocións en busca de novos clientes. Fronte ao temor do instituto emisor dáse o paradoxo de que a taxa de morosidade en España é relativamente baixa en comparación co volume total de créditos, apenas un 0,856%.

Os analistas, que esperan aínda a ver sobre o papel as medidas prometidas polo Ministerio de Vivenda, si advirten con todo un cambio de tendencia. Tras uns anos nos que os prezos dos pisos crecían a ritmos do 17% (un 17,35% en 2003), entre xaneiro e xuño do presente exercicio a escalada freouse.

Pódeche interesar:

Infografía | Fotografías | Investigacións